
Malatya İnönü Üniversitesi öncülüğünde yürütülen çalışmada, mangan cevherinin elektrikli araçların vazgeçilmez gücü olan lityum iyon bataryalarda kullanılabileceği ortaya kondu.
İnönü Üniversitesi’nin koordinasyonunda, Fırat ve Boğaziçi üniversitelerinden bilim insanlarının katkılarıyla hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projede önemli bir aşama kaydedildi. Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinden çıkarılan mangan cevheri laboratuvar ortamında saflaştırılarak mangan okside dönüştürüldü. Elde edilen mangan oksidin bataryalarda verim ve dayanıklılığı artırdığı yönünde olumlu sonuçlar alındı.
Projenin yürütücüsü, İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Altın, 10 yıldır batarya teknolojileri üzerine çalıştıklarını belirterek, bu projede amaçlarının yerli kaynakları batarya üretiminde değerlendirerek ülke ekonomisine katkı sağlamak olduğunu vurguladı. Altın, “Mangan cevherinden yüksek saflıkta mangan oksit elde ettik. Bunu bataryalarda anot malzemesi olarak kullanarak performansını test ediyoruz. Şimdiye kadar satın aldığımız ticari mangan oksitle çalışmalar yaptık, son aşamada kendi ürettiğimiz mangan oksitle aynı çalışmaları tekrarlayıp sonuçları kıyaslayacağız” dedi.
Bataryaların temel bileşenlerinden biri olan anotun yerli kaynaklarla geliştirilmesinin önemine değinen Altın, projenin yerli üretim için bir kapı araladığını ifade etti.
Projede görev alan İnönü Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Erdemoğlu da Türkiye’nin mangan rezervleri açısından zengin olduğunu hatırlatarak, “Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgede de mangan yaygın şekilde bulunuyor. Şimdiye kadar bu cevher daha çok çelik sanayisinde kullanıldı ve genelde hammadde olarak ihraç edildi. Ancak biz bu madeni batarya üretimi için katma değerli bir ürüne dönüştürmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Erdemoğlu, bu alandaki çalışmaların batarya ömrünü ve enerji depolama kapasitesini artırmaya odaklandığını, Türkiye’de şu anda mangan cevherinden batarya kalitesinde malzeme üreten bir tesis bulunmadığını da sözlerine ekledi. “Ülkemizden ucuza ihraç ettiğimiz mangan, belki de daha sonra kendi kullandığımız cihazlara geri dönüyor. Biz bu döngüyü kırıp yerli üretimle teknolojiye katkı sağlamak istiyoruz” dedi.
Kaynak: https://www.yeniakit.com.tr/foto-galeri/turkiyenin-basina-talih-kusu-kondu-hic-hesapta-olmayan-rezerv-ortaya-cikti-yerin-alti-kayniyor-112144