Son Dakika: Merkez Bankası Yıl Sonu Enflasyon Tahminini Açıklandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılının ikinci Enflasyon Raporunu kamuoyuyla paylaştı. Başkan Fatih Karahan’ın liderliğinde gerçekleştirilen sunumda, 7 Şubat’ta açıklanan %24’lük yıl sonu enflasyon beklentisinde herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılının ikinci Enflasyon Raporu sunumunu gerçekleştirdi. Merkez Bankası Başkanı Dr. Fatih Karahan başkanlığında toplanan kurul, 7 Şubat’ta açıklanan yıl sonu enflasyon beklentisi olan yüzde 24’te herhangi bir değişikliğe gitmedi. TCMB, 2026 yılının sonunda yüzde 12 ve 2027 yılının sonunda ise yüzde 8 enflasyon beklediğini belirtti.
7 Şubat’taki ilk Enflasyon Raporu bilgilendirme toplantısında enflasyon tahmin aralığı yüzde 19-29 olarak açıklanmıştı.
Para Politikasında Kararlı Duruş Sürecek
TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
“Sıkı para politikamızın sonuçlarını kademeli bir şekilde almaya devam ediyoruz. Mart ve Nisan aylarında finansal piyasalarda yaşanan hareketlilik karşısında, TCMB olarak proaktif bir biçimde gerekli adımları attık. Önümüzdeki dönemde de para politikasındaki kararlı duruşumuzu sürdürerek, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket edeceğiz.”
Karahan, küresel ticaret ve ekonomi politikalarına dair belirsizliğin yüksek seviyelerde seyrettiğini ve tarife adımlarının küresel enflasyon beklentilerini bir miktar artırdığını belirtti.
Yurt İçi Talep ve Cari Açık Görünümü
Konuşmasında yurt içi talebe de değinen Karahan, talep ivme kaybetmekle beraber öngörülenin üzerinde seyrettiğini ve ilk çeyrekte talep koşullarının enflasyonu düşürücü etkisinin azaldığını ifade etti.
Cari açıkla ilgili olarak ise, “2025 yılında cari açığın milli gelire oranının, 2024 yılına kıyasla bir miktar daha yüksek olmakla birlikte, uzun dönem ortalamalarının altında kalacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Dezenflasyon Süreci ve Enflasyon Beklentileri
Karahan, 2024 Haziran ayında başlayan dezenflasyon sürecinin kesintisiz bir şekilde devam ettiğini belirtirken, son üç aylık verilerin ana eğilimde yatay bir seyre işaret ettiğini söyledi. Mal enflasyonundan sonra hizmet enflasyonundaki düşüşün de belirginleştiğini ekledi.
Ancak, temel mal enflasyonunun Nisan ayında güçlendiğini ve mevcut verilerin kur etkisinin geçmişe göre daha sınırlı olduğunu ima ettiğini vurguladı. Emtia fiyatlarındaki düşüşün dezenflasyonu desteklemesi bekleniyor.
Finansal Koşullar ve Tarımsal Ürünlerin Etkisi
TCMB Başkanı, son yaşanan zirai don hadisesinden en çok etkilenen 16 ürünün tüketici sepetindeki payının yüzde 1,5 civarında olduğunu açıkladı. Karahan, “Enflasyon beklentileri dezenflasyon patikamızın üzerinde seyretmeye devam ediyor. Bu görünüm para politikasındaki sıkı ve kararlı duruşumuzu korumayı gerekli kılıyor.” dedi.
Finansal koşullardaki sıkılığın devam ettiğini ve portföy tercihlerinde dövize yönelimin sınırlı olduğunu belirten Karahan, atılan adımların katkısıyla finansal piyasalarda oynaklığın azaldığını ve ticari kredi artışının büyüme sınırları ile uyumlu ilerlediğini ifade etti. Son olarak, Kur Korumalı Mevduat (KKM) bakiyesinin azalmasının TCMB bilançosu üzerindeki riskleri azalttığını ekledi.