
Kamuoyunda “af” olarak da anılan düzenlemenin bu hafta Meclis’e sunularak Ramazan Bayramı öncesinde yasalaşması bekleniyor. Paketle birlikte yaklaşık 50 bin mahkumun tahliye olmasının önü açılıyor. Ayrıca, hamile, çocuklu kadınlar, yaşlı, engelli ve hasta mahkumlara özel infaz hükümleri de getiriliyor.
Kimler Yararlanacak? Şartlar Neler Olacak?
Yeni düzenlemeden yararlanacak olanlar arasında 31 Temmuz 2023 tarihinden önce işlenen çeşitli suçlardan ceza alanlar bulunuyor. Bu kişiler, kapalı cezaevinden açık cezaevine üç yıl erken geçecek ve kalan infaz sürelerini dışarıda tamamlayacak. Halen açık cezaevinde bulunanlar ise doğrudan tahliye edilecek.
Ancak, tahliye için önemli bir şart bulunuyor: Cezaevi gözlem kurullarının olumlu rapor vermesi gerekecek. AK Parti kaynakları, tahliyelerin otomatik olmayacağını, mahkumun iyi hali, pişmanlığı, cezaevinde meslek kurslarına katılımı ve sosyal projelere iştiraki gibi kriterlerin göz önünde bulundurulacağını belirtiyor. “Suç işleme eğilimi sürenlere yol verilmeyecek” denilerek, gözlem kurullarının “kılı kırk yaran” bir çalışma yapacağının altı çiziliyor.
Özel İnfaz Hükümleri ve Mükerrer Suçlar
Paket, özellikle dezavantajlı gruplara yönelik özel infaz hükümleri de içeriyor. Hamile ve çocuklu kadınlara kalan cezalarının beş yılını konutta tamamlama imkanı sunulurken, yaşlı, engelli, hasta veya cezaevi şartlarında hayatını tek başına idame ettiremeyecek durumda olanlar için adli tıp ve cezaevi kurullarının raporu doğrultusunda kalan cezalarının 8 veya 10 yılını dışarıda tamamlamaları sağlanacak.
Mükerrer suç işleyenlere yönelik de bir düzenleme geliyor. Mevcut durumda basit suçları mükerrer olarak işleyenler, aldıkları cezanın tamamını cezaevinde geçiriyordu. Yeni düzenleme ile bu kişilere de cezaevinde iyi halli olmalarının teşviki amacıyla bazı indirimler uygulanacak ve cezalarının dörtte üçü tamamlandıktan sonra şartlı salıverme hükümleri uygulanabilecek. Bu indirimler, basit yaralama, hakaret ve tehdit gibi “basit suç” olarak tanımlanan suçları kapsayacak.
Cezası Az Olanlara Hapis Yolu
Yeni infaz paketinde cezasızlık algısını gidermeye yönelik de adımlar atılıyor. İki yıldan az hapis cezası alanlar da artık belli bir süre cezaevinde kalacak. AK Parti kurmayları, “Yatarı olmayan suçlar için beş veya yedi günden az olmamak şartıyla hapis cezası gelecek” diyerek, bu suçlara karşı daha caydırıcı bir yaklaşım benimseneceğini ifade etti.
Anayasa Mahkemesi’nin “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” düzenlemesinde iptal kararı sonrası yeni bir adım atılmayabileceği belirtiliyor. AYM’nin bu konudaki altı aylık süresi Haziran ayında dolacak. Yetkililer, bu konuda henüz bir formül bulunamadığını ve daha önceki benzer düzenlemelerin de iptal edildiğini göz önünde bulundurarak, bu başlıkta bir düzenleme yapılmama ihtimalini değerlendiriyor.