Torba Yasa 2025 Meclis’e Sunuldu: 29 Maddelik Teklifin Detayları Belli Oldu

Meclis'e sunulan 29 maddelik yeni torba yasa teklifi, birçok kurumun yapısını, görevlerini ve personel haklarını yeniden düzenlemeyi hedefliyor. AK Parti'nin hazırladığı bu kapsamlı teklif, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan enerji ve maden kurumlarına, rekabet düzenleyicilerinden denetim standartlarına kadar geniş bir yelpazede değişiklikler içeriyor.

AK Parti tarafından hazırlanan ve 29 maddeden oluşan “Bazı Kanunlarda ve 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunuldu. Teklif, pek çok kurum ve alana ilişkin düzenlemeler içeriyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK), Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Rekabet Kurumu ile Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun yapısı, yetki ve görevleri, personel atama ve mali hakları gibi konular bu teklif kapsamında ele alınıyor.

Teklif, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği düzenlemelerin yerine geçecek hükümleri de içeriyor. Buna göre, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini yayınları inceleme, meal denetimi ve dini günlerin belirlenmesi gibi görevleri yeniden düzenleniyor. Başkanlığa bağlı genel müdürlüklerin görev tanımları sadeleştirilerek güncelleniyor. Özellikle Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü; öğrenci yurtları, eğitim kurumları, gençlik merkezleri, kamplar, cezaevleri, sağlık kuruluşları ve sosyal hizmet kurumları gibi pek çok alanda manevi danışmanlık ve din hizmeti sunabilecek. Ayrıca yazılı, görsel, işitsel ve dijital medya aracılığıyla toplumun din konusunda bilgilendirilmesinden de sorumlu olacak. Göçmenler, engelliler, bağımlılar, afetzedeler gibi desteğe ihtiyacı olan gruplara yönelik özel manevi danışmanlık hizmetleri sağlanacak. Başkanlık, müşavir ve müftülerin farklı birimlerde görevlendirilmesi ve ilk kez atanacak personelin sınav esaslarını belirleme yetkisine de sahip olacak.

Teklifte, TENMAK’a ilişkin Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda bazı mali muafiyetler yeniden düzenleniyor. Kurumun vergi, harç ve gümrük muafiyetlerinden yararlanmaya devam etmesi sağlanırken, tüm mal ve varlıklarının “devlet malı” sayılması ve haczedilemez olması öngörülüyor.

Benzer bir düzenleme Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) için de getiriliyor. MAPEG’in taşınmazları da devlet malı sayılacak ve bazı mali yükümlülüklerden muaf tutulacak.

GENEL GEREKÇE

21/1/2017 tarihli ve 6771 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 18/10/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında yapılan değişiklik neticesinde parlamenter hükümet sisteminden Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmiştir.

Yapılan Anayasa değişikliği sonrasında 10/5/2018 tarihli ve 7142 sayılı Kanunla, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Bakanlar Kuruluna, Anayasada yapılan değişikliklere uyum sağlanması amacıyla çeşitli kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması konusunda yetki verilmiştir. Verilen yetki çerçevesinde 9/7/2018 tarihinde yürürlüğe giren 2/7/2018 tarihli ve 703 sayılı Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde uygulaması kalmayacak olan tüzük, Bakanlar Kurulu, Başbakan, Başbakanlık, kanun tasarısı gibi bazı ibareler ile Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle düzenlenmesi gerekli olan konuların kanun ve kanun hükmünde kararname metinlerinden çıkarılması hususlarında düzenlemeler yapılmıştır.

Anayasa Mahkemesi, 4/6/2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7/12/2023 tarih ve 2018/117 Esas, 2023/212 Karar sayılı ve 5/6/2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7/12/2023 tarih ve 2021/125 Esas, 2023/213 Karar sayılı kararları ile 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle getirilen hükümlerin önemli bir kısmını Anayasanın mülga 91 inci maddesi uyarınca Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenemeyecek hususları içerdikleri veya 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin dayanağı olan 7142 sayılı Yetki Kanunu kapsamında olmadıkları gerekçesiyle iptal etmiştir.

Hazırlanan Kanun Teklifi ile Anayasa Mahkemesince verilen iptal kararlarının oluşturacağı hukuki boşluğun doldurulması ve uygulamada yaşanabilecek tereddütlerin giderilmesi amacıyla Anayasa Mahkemesi kararlarının gerekçelerine uygun olarak iptal edilen hükümlerin kanunla düzenlenmesi öngörülmektedir. Bu kapsamda; 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile getirilen düzenlemelerin önemli bir kısmı aynen bazıları ise düzenleme tarihi esas alınarak revize edilmek suretiyle yeniden düzenlenmiştir.

Bu itibarla, Kanun Teklifiyle, Diyanet İşleri Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Rekabet Kurumu ile Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun teşkilat yapısı, görev ve yetkileri, personelinin atama, mali ve sosyal haklan düzenlenmekte ve yürüttükleri iş ile işlemlerin usul ve esaslarına yönelik mali ve idari hükümlere yer verilmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- 703 sayılı KHK’nın 141 inci maddesiyle, 633 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde yapılan değişiklikler Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E:2018/117; K:2023/212 sayılı karan ile iptal edilmiştir. Maddeyle, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı ve gerekçesi ile uygulamada karşılaşılan sorunlar dikkate alınarak 633 sayılı Kanunda yeniden düzenleme yapılmaktadır.

Bu çerçevede, Başkanlığa Anayasa ve Kanunla verilen “din konusunda toplumu aydınlatmak” sorumluluğu kapsamında resmi kurumlarca incelenmesi talep edilen dini yayınların incelenmesi ve mütalaa verilmesi ile namaz vakitleri, dini gün ve gecelerin tespit ve ilan edilmesi, bunun için gerekli çalışmaların yürütülmesi, Kur’an-ı Kerim meallerinin Başkanlık ile diğer kamu kurumlan, özel kişi ve kuruluşların talebi üzerine veya re’sen incelenmesi ya da incelettirilmesi görevleri beşinci fıkraya (ğ), (h) ve (ı) bentleri olarak eklenmekte; İslam’ın ana kaynağı Kur’an-ı Kerim’in doğru anlaşılması bakımından da Dinin temel nitelikleri açısından sakıncalı olduğu Kurul tarafından tespit edilen meallerin yetkili ve görevli yargı mercilerine yapılan başvuru üzerine basım ve yayımının durdurulması, toplatılması ve imha edilmesi ile internet ortamından yapılan yayınlara yönelik de içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesi kararı verilebilmesi yönünde düzenleme yapılmakta; Kurul üye ve uzmanlarının asli görevlerini daha verimli ve sağlıklı yapabilmeleri amacıyla Kurulun idari ve mali işlerinin Kurul sekreterliği tarafından yürütülmesi öngörülmekte; özel kişi veya kuruluşlarca incelenmesi talep edilen dinî yayınların bedeli karşılığında incelenmesi ve mütalaa verilmesi görevine yönelik beşinci fıkranın (e) bendi hükmü yürürlükten kaldırılmaktadır.

MADDE 2-703 sayılı KHK’nın 141 inci maddesiyle 633 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde yapılan değişiklikler Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E:2018/117; K:2023/212 sayılı kararı ile iptal edilmiştir. Madde ile Anayasa Mahkemesinin iptal kararı ve gerekçesi dikkate alınarak 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 141 inci maddesiyle getirilen bu hükümler kanuni düzenleme yapılmak suretiyle 633 sayılı Kanuna dercedilmektedir. Hükümle, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulunun yapısı ile görev ve yetkilerinde düzenleme yapılması öngörülmektedir.

MADDE 3- 703 sayılı KHK’nın 141 inci maddesiyle 633 sayılı Kanunun 7 nci maddesinde yapılan değişiklikler Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E:2018/117; K:2023/212 sayılı karan ile iptal edilmiştir. Madde ile Anayasa Mahkemesinin iptal kararı ve gerekçesi dikkate alınarak 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 141 inci maddesiyle getirilen bu hükümler kanuni düzenleme yapılmak suretiyle 633 sayılı Kanuna dercedilmektedir. Hükümle, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Dinî Yayınlar Genel Müdürlüğü ve Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün görev ve yetkilerinde düzenleme yapılması öngörülmektedir.

MADDE 4- 703 sayılı KHK’nın 141 inci maddesiyle 633 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinde yapılan değişiklikler Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E:2018/117; K:2023/212 sayılı kararı ile iptal edilmiştir. Madde ile Anayasa Mahkemesinin iptal kararı ve gerekçesi dikkate alınarak 703 sayılı KHK’nin 141 inci maddesiyle getirilen bu hükümlerin kanuni düzenleme yapılmak suretiyle 633 sayılı Kanuna dercedilmesi öngörülmektedir. Hükümle, Başkanlık müşaviri, Başkanlık müftüsü ve Başkanlık vaizi ünvanındaki personelin Başkan tarafından uygun görülen merkez veya taşra teşkilatına ait birimlerde çalıştırılabilmesi öngörülmekte ve Başkanlığa ait kadrolara ilk defa açıktan atanacak personelin atamalarına ilişkin düzenleme yapılmaktadır.

MADDE 5- 703 sayılı KHK’nın 141 inci maddesiyle 633 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinde yapılan bazı değişiklikler Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E:2018/117; K:2023/212 sayılı karan ile iptal edilmiştir. Madde ile Anayasa Mahkemesinin iptal kararı ve gerekçesi dikkate alınarak 703 sayılı KHK’nin 141 inci maddesiyle getirilen bu hükümler kanuni düzenleme yapılmak suretiyle 633 sayılı Kanuna dercedilmektedir. Hükümle, Hac ve umre seyahatlerinin yürütülmesine ilişkin iş ve işlemlere yönelik yapılan harcamaların denetlenmesi ile usul ve esaslarının belirlenmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.

MADDE 6- 703 sayılı KHK’nın 141 inci maddesiyle 633 sayılı Kanunun 18/A maddesinin değiştirilen birinci fıkrası Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E:2018/117; K:2023/212 sayılı kararı ile iptal edilmiştir. Madde ile Anayasa Mahkemesinin iptal kararı ve gerekçesi dikkate alınarak 633 sayılı Kanunun 18/A maddesinde değişiklik yapılması öngörülmektedir. Düzenleme ile Başkanlık yurt dışı teşkilatının, Bakanlıklar ile benzer olarak ataşelik ve müşavirliklerden oluşması amaçlanmaktadır. Ayrıca yurt dışındaki vatandaşlarımız ve soydaşlarımızın kültürel bağlarının korunması, güçlendirilmesi, dini konularda aydınlatılması ile din hizmetleri ve din eğitimi faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunca mahallinde sözleşmeli statüde istihdam edilen personele yapılan ödemeye esas üst sınırın yeniden belirlenmesi hedeflenmektedir.

MADDE 7- 703 sayılı KHK’nın 141 inci maddesiyle 633 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinde yapılan değişiklikler Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E:2018/117; K:2023/212 sayılı karan ile iptal edilmiştir. Madde ile Anayasa Mahkemesinin iptal kararı ve gerekçesi dikkate alınarak 633 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinde değişiklik yapılmaktadır. Madde ile, dini kültür, tecrübe ve ihtisasları ile tanınmış kimselerden, Din İşleri Yüksek Kurulu çalışmaları için rapor, tebliğ, makale, kitap hazırlatmak, tercüme yaptırmak, vaaz verdirilmesi amacıyla yararlanılmasına yönelik düzenleme yapılmaktadır.

MADDE 8- 703 sayılı KHK’nın 141 inci maddesiyle 633 sayılı Kanuna eklenen ek 6 ncı madde Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E:2018/117; K:2023/212 sayılı karan ile iptal edilmiştir. Madde ile Anayasa Mahkemesinin iptal kararı ve gerekçesi dikkate alınarak 703 sayılı KHK’nin 141 inci maddesiyle getirilen bu hükümler kanuni düzenleme yapılmak suretiyle 633 sayılı Kanuna dercedilmektedir. Hükümle, Başkanlıkça yapılan sınavlara görevlendirilen personele ödenecek ücretin usul ve esasları belirlenmektedir.

MADDE 9- Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK), 57 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurularak, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ve Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsünü bünyesine almıştır. Madde ile 2690 sayılı Kanunun adının TENMAK ile doğrudan ilişkilendirilmesi ve 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 119 uncu maddesinin (b) bendiyle 2690 sayılı Kanunun 15 inci maddesinde yapılan değişikliğin iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E:2021/125, K:2023/213 sayılı kararına istinaden düzenleme yapılmak suretiyle ulusal bir Ar-Ge kurumu olan TENMAK’ın mevcut mali muafiyetlerden yararlanmaya devam etmesi amaçlanmaktadır. Diğer yandan 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 117 nci maddesinin (c) bendiyle değişiklik yapılan 4865 sayılı Kanunun, Anayasa Mahkemesinin aynı kararıyla iptal edilen 18 inci maddesinde TENMAK’a tanınmış olan; birinci fıkrasındaki kurumlar vergisine ilişkin muafiyet, ikinci fıkrasındaki Kurumun faaliyetleri dolayısıyla yapılan işlemler yönünden tanınan vergi ve harç muafiyeti ile açılacak dava ve icra takiplerinde teminat aranmasına ilişkin muafiyet ve dördüncü fıkrasındaki araştırma ve incelemeler için ilmühaber, ruhsatname veya imtiyaz alınmasına ilişkin muafiyet düzenlemeleri maddeye aynen dercedilmek, madde metninde yer alan gümrük vergisine ilişkin muafiyet ise 4865 sayılı Kanunun aynı maddesinin üçüncü fıkrasındaki gümrük vergisi muafiyetine ilişkin hüküm nazara alınarak uyarlanmak suretiyle ulusal bir Ar-Ge kurumu olan TENMAK’ın anılan Kanun kapsamındaki mevcut mali muafiyetlerden de yararlanmaya devam etmesi amaçlanmaktadır.

Diğer yandan 4865 sayılı Kanunun 15 inci maddesinin Teklifle yürürlükten kaldırılması öngörülen; dördüncü fıkrasında Kuruma tanınmış olan desteklenen projelerin bütçelerine ait tutarların proje adına açılacak özel hesaplara aktarılarak izlenebilmesine ilişkin hükmün Kurumun ihtiyaçları çerçevesinde yeniden düzenlenmek suretiyle maddeye dercedilmesi ve beşinci fıkrasında Kuruma tanınmış olan Kurum tarafından yürütülen ve desteklenen projeler için diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlardan destek alınabilmesi ile bu kapsamda Kuruma aktarılan tutarların Kurum bütçesine gelir kaydedilmeksizin açılacak özel hesaplarda izlenebilmesine ilişkin hükmün maddeye dercedilmesi suretiyle ulusal bir Ar-Ge kurumu olan TENMAK’ın anılan Kanun kapsamındaki mevcut mali düzenlemelerden yararlanmaya devam etmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 10- Madde ile, 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 119 uncu maddesinin (c) bendiyle 2690 sayılı Kanuna eklenmiş olan ek 2 nci maddenin iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E:2021/125, K:2023/213 sayılı kararına istinaden düzenleme yapılmak suretiyle, ulusal bir Ar-Ge kurumu olan TENMAK’ın stratejik önemi haiz enerji, nükleer ve maden teknolojileri alanlarında ülkemizin ihtiyaç duyduğu araştırma, inovasyon ve teknoloji geliştirme çalışmalarını yaparak bunları üretime ve ticari değere dönüştürebilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 11- Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E: 2021/125; K: 2023/213 sayılı kararı ile 2690 sayılı Kanunun ek 3 üncü maddesi iptal edilmiştir. Madde ile Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hüküm, karar gerekçesi dikkate alınarak Kanuna dercedilmekte ve ulusal bir Ar-Ge kurumu olan TENMAK’a mal ve varlıkların devlet malı sayılmasına, haczedilmemesine ve rehnedilmemesine yönelik muafiyet tanınması amaçlanmaktadır.

MADDE 12- Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E:2021/125; K:2023/213 sayılı kararı ile 2690 sayılı Kanunun ek 6 ncı maddesi iptal edilmiştir. Madde ile Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hüküm, karar gerekçesi dikkate alınarak Kanuna dercedilmekte ve enerji sektöründe, özellikle yüksek teknoloji alanında dünyada yaşanan dönüşümleri ve gelişmeleri takip etmek ve ülkemiz enerji ihtiyacını yerli ve milli kaynaklarımızdan karşılayabilmek adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yetişmiş ve nitelikli insan kaynağının oluşturulabilmesi maksadıyla 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Kanun kapsamında yurt dışı öğrenimlerini tamamlayarak göreve başlayan bursiyerlerin kariyer meslek kadrolarına atanmaları amaçlanmaktadır.

MADDE 13- Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E:2021/125; K:2023/213 sayılı kararı ile 2690 sayılı Kanunun ek 8 inci maddesi iptal edilmiştir. Madde ile Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hüküm, karar gerekçesi dikkate alınarak Kanuna dercedilmekte ve ulusal bir Ar-Ge kurumu olan TENMAK’ın görevlerini etkin ve verimli olarak yerine getirebilmesini teminen Kurumun en üst karar organı olan Yürütme Kurulunun başkan ve üyelerine yönelik yürütme kurulu ücreti uygulamasının sürdürülmesi amaçlanmaktadır. .

MADDE 14- Madde ile, istihdam edilmek üzere 1416 sayılı Kanun hükümlerine göre TENMAK’ın faaliyete geçtiği tarihe kadar yurt dışına gönderilmiş veya gönderilmeye hak kazanmış olanların atamaları hakkında geçici düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 15-Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E:2021/125; K:2023/213 sayılı kararı ile 2863 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası iptal edilmiştir. Madde ile Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin idare ve kontrolünde bulunan kültür ve tabiat varlıklarının koruma, bakım onarım, teşhir tanzim ve benzeri faaliyetlerinin müze işletmesi ve ziyaretçi hizmetleri ile eşgüdüm içerisinde kendi bünyesinde yürütülmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 16-703 sayılı KHK, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığının kurucu mevzuatı olan 12 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinden önce yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Bu sebeple, 703 sayılı KHK’da Cumhurbaşkanlığına bağlı saray, köşk, kasır ve müzelerden sağlanan her türlü gelir ile bunların bakım ve onarımı için yapılan şartlı bağışlar ve yardımların Cumhurbaşkanlığı adına açılacak hesaba yatırılması uygun görülmüştü. Ancak 12 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığına bağlı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı kurulmuştur.

Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E:2021/125; K:2023/213 sayılı kararı ile 2863 sayılı Kanunun ek 7 nci maddesi iptal edilmiştir. Madde ile, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı saray, köşk, kasır ve müzelerden sağlanan her türlü gelir ile bunların bakım ve onarımı için yapılan şartlı bağışlar ve yardımların daha etkin kullanılması için gelirler, bağışlar ve yardımların Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı muhasebe birimi hesabına yatırılması ve bütçeye özel gelir kaydedilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 17- Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E:2021/125; K:2023/213 sayılı kararı ile 2863 sayılı Kanunun ek 8 inci maddesi iptal edilmiştir. Madde ile Cumhurbaşkanlığının sorumluluğunda bulunan tarihî bina ve objelerin onarımları ve restorasyonları ile çevre düzenlemesine ilişkin mal ve hizmet alımları ile münhasıran özel ihtisas gerektiren konularda Cumhurbaşkanlığınca mütalaa ve hukuki hizmet satın alma işlerinin 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın Cumhurbaşkanlığınca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 18- Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E:2018/117; K:2023/212 sayılı karan ile 3213 sayılı Kanunun ek 16 ncı maddesi iptal edilmiştir. Madde ile Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hüküm, karar gerekçesi dikkate almarak Kanuna dercedilmekte ve kamusal görev ve faaliyetler icra eden, kamu tüzel kişiliğini haiz bir kamu idaresi olarak yapılandırılan Genel Müdürlüğün mal ve varlıklarının hukuki statüsünün düzenlenmesi, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi hariç, her türlü vergi, resim, harç ve paydan, tapu ve kadastro işlemlerinden kaynaklanan her türlü döner sermaye ücreti ve benzeri yükümlülüklerden muaf tutulması amaçlanmaktadır.

MADDE 19- Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E:2018/117; K:2023/212 sayılı kararı ile 3213 sayılı Kanunun ek 17 nci maddesi iptal edilmiştir. Madde ile Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hüküm, karar gerekçesi dikkate alınarak Kanuna dercedilmekte ve 3213 sayılı Maden Kanunu, 30/5/2013 tarihli ve 6491 sayılı Türk Petrol Kanunu ve ilgili mevzuat
uyarınca Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen denetimlerde veya bu faaliyetlere ilişkin yürütülen diğer idari işlemlerde görev alan çalışanların, kovuşturma sürecinde üstlenebilecekleri avukat giderlerinin Bakan onayı olması şartıyla Genel Müdürlükçe karşılanabilmesi düzenlenmektedir. Böylelikle kamu görevinin, şahsi endişelere kapılmaksızın güven duygusuyla yerine getirilebilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 20- Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E:2018/117; K:2023/212 sayılı karan ile 3213 sayılı Kanunun ek 18 inci maddesi iptal edilmiştir. Madde ile Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hüküm, karar gerekçesi dikkate alınarak Kanuna dercedilmekte ve Genel Müdürlüğün ruhsat ve hak sahiplerine kayıtlı elektronik posta adresi (KEP) veya Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) yoluyla tebligat yapmasına olanak sağlanmaktadır.

Maddenin ikinci fıkrasıyla kayıtlı elektronik posta adresi kullanma yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere uygulanacak yaptırım düzenlenmektedir.

Ayrıca, 3213 sayılı Kanunun 13 üncü maddesindeki “bu Kanun gereğince uygulanan idari para cezalan her yıl 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen yeniden değerleme oram nispetinde artınlır.” hükmü uyarınca idari para cezalan her yıl güncellendiğinden, yeniden değerlemeye ilişkin atıf düzenlemede yer almamakta ve Anayasa Mahkemesince iptal edilen hükümde yer alan idari para cezasının tutan yeniden değerleme oram gözetilmek suretiyle yeniden düzenlenmektedir.

MADDE 21- Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E: 2018/117, K: 2023/212 sayılı karan ile, 4054 sayılı Kanun’un 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirilen 22 nci maddesi Anayasada yapılan değişikliklere uyum sağlamak amacı taşımadığından bahisle, Anayasanın mülga 91 inci maddesi uyarınca iptal edilmiştir. Madde ile Rekabet Kurulunun, Kurumun karar organı olduğu, biri Başkan biri İkinci Başkan olmak üzere Cumhurbaşkanı tarafından atanan toplam yedi üyeden oluştuğu hususu düzenlenmektedir.

MADDE 22- Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E: 2018/117, K: 2023/212 sayılı kararı ile, 4054 sayılı Kanunun 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirilen 23 üncü maddesinin, kamu hizmetine girme hakkına ilişkin düzenleme içerdiği, bu itibarla kuralın, Anayasanın mülga 91 inci maddesi uyarmca Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenemeyecek alan içinde kaldığı ifade edilerek, Anayasanın mülga 91 inci maddesi yönünden Anayasaya aykırı olduğuna ve iptaline karar verilmiştir. Madde ile Rekabet Kurulu üyelerinin, en az dört yıllık yükseköğrenim görmüş, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (1), (4), (5), (6) ve (7) numaralı alt bentlerinde belirtilen şartları taşıyanlar arasından seçileceği hususu düzenlenmektedir.

MADDE 23- Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E:2018/117; K:2023/212 sayılı kararı ile iptal edilen Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu başkan ve üyeliğine atanmada dört yıllık yükseköğrenim görme şartının aynen muhafaza edilmek suretiyle yeniden düzenlenmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 24- Madde ile 2690 sayılı Kanunun 15 inci maddesinde yapılan düzenlemeler neticesinde 4865 sayılı Kanunun mükerrer veya uygulama imkâm kalmamış olan hükümlerinin yürürlükten kaldırılması amaçlanmaktadır.

MADDE 25- Madde ile, 2690 sayılı Kanunun ek 3 üncü maddesinde yapılan düzenlemeler neticesinde 4865 sayılı Kanunun mükerrer olan madde hükmünün yürürlükten kaldırılması amaçlanmaktadır.

MADDE 26- Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 Tarihli ve E: 2018/117, K: 2023/212 sayılı kararı ile 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun ek 1 inci maddesi iptal edilmiştir. Madde ile Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hüküm, karar gerekçesi dikkate alınarak Kanuna dercedilmekte ve elektrik üretim, iletim, dağıtım ve tüketim tesislerinin kurulması ve işletilmesinde ihtisas sahibi kamu kurum ve kuruluşları ile özel hukuk tüzel kişilerine proje onay ve kabul işlemleri yetkisi verilebilmesine ilişkin olarak, proje onayı ve kabul işlemlerinin hem ihtisasları hem de görev alanları bakımından çeşitli kurum ve kuruluşlar eliyle yürütülmesinin elzem olması ve hizmetin hızlı ve kolay bir şekilde sürdürülmesi için yetkilendirme yapılabilmesi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına verilen yetkiye dayanılarak yerine getirilmekte olan proje onay ve kabul işlemlerinin etkin, verimli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesine ilişkin personel ve kaynak kullanımı giderlerinin karşılanabilmesi ve bu giderlerin kamuya ilave yük getirmesinin önlenmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 27- Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 tarihli ve E: 2018/117, K: 2023/212 sayılı kararı ile, 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları iptal edilmiştir. Maddenin birinci fıkrasıyla, Kurumun karar organı olan Kurulun nasıl oluşacağı hüküm altına alınmaktadır. Buna göre kurul, Cumhurbaşkanı tarafından biri Kurul Başkanı, bir İkinci Başkan olmak üzere atanan toplam dokuz üyeden oluşmaktadır.

Maddenin ikinci fıkrası ile, Kurul üyeliklerine atanacaklarda aranacak şartlar belirlenmektedir.

MADDE 28- Yürürlük maddesidir.

MADDE 29- Yürütme maddesidir.

BAZI KANUNLARDA VE 660 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin beşinci fıkrasının (e) bendi yürürlükten kaldırılmış, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen beşinci fıkrasının (ğ), (h) ve (ı) bentleri ile altıncı ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“ğ) Resmi kurumlarca incelenmesi talep edilen dini yayınları incelemek ve mütalaa vermek.

h) İlgili birim, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak namaz vakitleri ile dini gün ve geceleri tespit ve ilan etmek, bunun için gerekli çalışmaları yürütmek.

ı) Kur’an-ı Kerim meallerini Başkanlık ile diğer kamu kurumlan, özel kişi ve kuruluşların talebi üzerine veya re’sen incelemek ya da incelettirmek.”

“Beşinci fıkramn (ı) bendine göre yapılacak inceleme sonunda İslam Dininin temel nitelikleri açısından sakıncalı olduğu Kurul tarafından tespit edilen meallerin, Başkanlığın yetkili ve görevli yargı merciine müracaatı üzerine basım ve yayımının durdurulmasına, dağıtılmış olanların toplatılmasına ve imha edilmesine karar verilir. Yayımn internet ortamında yapılması halinde, Başkanlığın müracaatı üzerine, yetkili ve görevli yargı mercii bu yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verir. Bu karann bir örneği gereği yapılmak üzere Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilir. Bu kararlara ve Başkanlığın talebinin reddine dair kararlara karşı tefhim veya tebliğinden itibaren iki hafta içinde yetkili ve görevli yargı merciine itiraz yoluna gidilebilir. İtiraz üzerine verilen karar kesindir. Toplatma ve imha kararına, içeriğin çıkarılması kararına veya erişimin engellenmesi kararına itiraz edilmiş olması, karara konu yayınların toplatılmasına, içeriğin çıkarılmasına ve erişimin engellenmesine engel teşkil etmez. Toplatma ve imha kararına konu yayınlar, bu karara süresi içinde itiraz edilmediği veya yapılan itiraz reddedildiği takdirde imha edilir.

Din İşleri Yüksek Kurulunun idari ve mali işleri Kurul Sekreterliğince yürütülür.”

MADDE 2- 633 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının ilk cümlesi ile beşinci, altıncı, yedinci ve onuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve sekizinci fıkrasında yer alan “imha kararına” ibaresinden sonra gelmek üzere “, içeriğin çıkarılması” ibaresi ile “yayınların toplatılmasına” ibaresinden sonra gelmek üzere “, içeriğin çıkarılmasına” ibaresi eklenmiştir.

“Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu, bir başkan ile on iki üyeden oluşur.”

“Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulunun onay ve mührü bulunmayan mushaflar, cüzler halindeki mushaflar, mealli mushaflar ile sesli, görüntülü ve elektronik ortamda hazırlanan Kur’an-ı Kerimler basılamaz ve yayınlanamaz. Onaysız veya mühürsüz basıldığı veya yayımlandığı tespit edilen mushaf ve cüzler halindeki mushaflar ile sesli, görüntülü ve elektronik ortamda hazırlanan Kur’an-ı Kerim yayınlarının Başkanlığın yetkili ve görevli yargı merciine müracaatı üzerine basım ve yayımımn durdurulmasına, dağıtılmış olanların toplatılmasına ve imha edilmesine karar verilir.”

Beşinci fıkra kapsamına giren yayının internet ortamında yapılması halinde, Başkanlığın müracaatı üzerine, yetkili ve görevli yargı merci bu yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verir. Bu kararın bir örneği gereği yapılmak üzere Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilir.

Beşinci ve altıncı fıkra hükümlerine göre verilen kararlara ve Başkanlığın talebinin reddine dair kararlara karşı tefhim veya tebliğden itibaren iki hafta içinde yetkili ve görevli yargı merciine itiraz yoluna gidilebilir. İtiraz üzerine verilen karar kesindir.”

“Mushaflar, cüzler halindeki mushaflar, mealli mushaflar ile sesli, görüntülü ve elektronik ortamda hazırlanan Kur’an-ı Kerim basım ve yayım kriterleri yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 3- 633 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (3), (4), (6), (8) ve (9) numaralı alt bentleri, (ç) bendinin (1) numaralı alt bendi ile (f) bendinin (11) ve (13) numaralı alt bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“3) Öğrenci yurtları, eğitim kurumlan, gençlik merkezleri ve kamplan, ceza infaz kurumlan, sağlık kuruluşları, sosyal hizmet kurumlan ve benzeri yerlerde işbirliği esasına göre manevi danışmanlık ve din hizmeti sunmak.

4) Yazılı, görsel, işitsel ve dijital medya vasıtasıyla toplumu din konusunda aydınlatmak.”

“6) Göçmen, engelli, bağımlı, afetzede gibi desteğe muhtaç kesimlere yönelik manevi danışmanlık hizmetleri yürütmek.”

“8) Kurban ibadetinin usulüne uygun şekilde yerine getirilmesi amacıyla gerekli tedbirleri almak, vekâletle kurban organizasyonu gerçekleştiren kurum ve kuruluşların bu kapsamdaki hizmet ve faaliyetlerini denetlemek.

9) İhtiyaç duyulan yerlerde okuma salonu, aile ve dinî rehberlik merkezi, gençlik çalışmalan merkezi ve benzeri yerler açmak ve bunlarla ilgili işleri yürütmek.”

“1) Toplumu din konusunda aydınlatmak amacıyla gerçek ve elektronik ortamda basılı, sesli, görüntülü eserler ile Türk İslam Sanatlarını geliştirmeye, tamtmaya yönelik eserler hazırlamak, hazırlatmak, bunları inceleyerek yayımlamak, süreli yayınlar yapmak ve gerektiğinde ücretsiz yayın dağıtmak, dini bakımdan daha teferruatlı incelenmesi gereken eserleri Din İşleri Yüksek Kurulunun olumlu görüşünü aldıktan sonra yayımlamak, kütüphane açmak.”

“11) Başkanlıkça düzenlenen yardım kampanyalarını organize etmek, cami, mescit ve eklentilerinde gerçekleştirilecek yardım kampanyalarının uygulama usul ve esaslarını belirlemek.”

“13) Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yönetilen cami, mescit ve Kur’an kurslarının müştemilatındaki yerlerin kiralanması, işletilmesi veya işlettirilmesi ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.”

MADDE 4- 633 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasımn üçüncü cümlesi ile beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Başkanlık müşaviri, Başkanlık müftüsü ve Başkanlık vaizi unvanındaki personel Başkanın uygun göreceği merkez veya taşra teşkilatına ait birimlerde çalıştırılabilir.

Başkanlığa ait kadrolara, Kamu Personeli Seçme Sınavı (B) grubu puan sırasına göre ilk defa açıktan atanacak personel, alım yapılacak her bir ünvan için boş kadro sayısının üç katına kadar çağırılacak adaylar arasından Başkanlıkça yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atamr.”

MADDE 5- 633 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin altıncı ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Hac ve umre seyahatleri ile ilgili iş ve işlemler ile Hac ve Umre Hesabından yapılan bütün harcamalar her yıl hac mevsimi sonunda Başkanlık ve gerektiğinde Cumhurbaşkanlığınca görevlendirilecek denetim elemanları tarafından denetlenir.

Hac ve umre hizmetlerinin yürütülmesi, Hac ve Umre Hesabının oluşturulması, bu hesapta yer alan tutarların harcanması, hac ve umre dönemlerinde hac ve umre faaliyetleri için yurt içinde görevlendirilen Başkanlık personeline sınav hizmetleri karşılığında ödenecek ücretler, Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu ile Hac ve Umre Komisyonunun kuruluş, görev ve yetkilerine dair usul ve esaslar Cumhurbaşkanınca belirlenir.”

MADDE 6- 633 sayılı Kanunun 18/A maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde ve altıncı fıkrasında yer alan “yurt dışı aylığının yüzde seksenini” ibaresi “yurt dışı aylığını” şeklinde değiştirilmiştir.

“Başkanlık yurt dışı teşkilatı, müşavirlik ve ataşeliklerden oluşur.”

MADDE 7- 633 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “rapor, tebliğ, makale, kitap hazırlatmak, tercüme yaptırmak, vaaz” ibaresi “rapor, tebliğ, makale, kitap hazırlatmak, tercüme yaptırmak, vaaz” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 8- 633 sayılı Kanunun ek 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“EK MADDE 6- Başkanlıkça yapılan sınavlarda soru hazırlama komisyonu üyesi, sınav komisyonu üyesi ve sınav görevlisi olarak görevlendirilen personele sınav ücreti ödenir.

Sınav ücreti, sınavda görevlendirilenlere her bir gün için aşağıdaki gösterge rakamlarının 657 sayılı Kanuna göre aylıklar için belirlenen memur maaş katsayısının çarpımından oluşur.

Sınav Görevi

Gösterge Rakamı

Soru Hazırlama Komisyonu Üyesi

600

Sınav Komisyonu Üyesi

600

Sınav Görevlisi

500

Sınav görevlendirmelerinde; bir kişi bir bütçe yılı döneminde en fazla 10 defa görevlendirilebilir.

Bir sınavda aynı kişiye günlük bir sınav ücreti ödenir.

Bu madde kapsamında sınav ücreti ödenenlere, 19/02/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla başka bir ücret ödenmez.”

MADDE 9- 9/7/1982 tarihli ve 2690 sayılı Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun Muafiyetleri ve Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanunun adı “Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun” şeklinde değiştirilmiş ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 15 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“Kurumun muafiyetleri

MADDE 15 – Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu;

Münhasıran yolcu taşımak amacıyla kullanılan araçlar ve binek araçları hariç her türlü aracın, Türkiye’ye sokulmasında her çeşit ithalat sınırlamalarından, gümrük vergisi ile özel idare ve belediyelere ait her türlü vergi, harç, fon ve zamlardan, her türlü geçici depolama, antrepo ve ardiye ücretlerinden ve ithal esnasında alınan diğer bütün vergi, harç ve ücretlerden,
Her türlü tesislerinin yapımı ve işletilmesinden dolayı belediyeye ödenmesi gereken her türlü vergi, harç, harcamalara katılma paylarından ve benzeri yükümlülüklerden,
Taraf olduğu dava, icra ve benzeri takiplerde 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununda sayılan yargı harçlarından,
ç) İhaleleri, ilanları, mukaveleleri ve başka evrak ve belgeleri Devlete ve belediyelere ait her türlü harçlardan,

Araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde kullanılmak üzere ithal edilen makine, alet, cihaz, ecza, malzeme, kimyasallar, ürün ve yayınlar ile bağış yoluyla yurt dışından gelen aynı cins mallar gümrük vergisi ile buna bağlı vergi, resim, fon, pay ve harçlar dâhil olmak üzere her türlü vergi ve harçtan,
Kurumun her türlü tesis, bina ve arazisi, bina ve arazi vergilerinden,
Kuruma yapılacak her türlü bağışlar, yardımlar ve vasiyetler vergi, resim, pay ve harçlardan,
Kurumun faaliyetleri dolayısıyla yapılan işlemler yönünden 492 sayılı Kanun ile 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince alınan vergi ve harçlardan ve katılma payından, bu kapsamda düzenlenen kağıtlarla ilgili olarak damga vergisinden, muaftır.
Kurumun yaptığı faaliyetlerden elde ettiği gelirler dolayısıyla kurumlar vergisi açısından iktisadi işletme oluşmuş sayılmaz. Kuruma makbuz karşılığında yapılan nakdî bağış ve yardımlar, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu hükümleri çerçevesinde gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde, gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla beyan edilen gelirden veya kurum kazancından indirilebilir.

Kurum yapacağı araştırma ve incelemeler için hiçbir ilmühaber, ruhsatname veya imtiyaz almak zorunda değildir. Kurum tarafından açılan dava ve icra takiplerinde teminat aranmaz.

Araştırma, geliştirme, teknoloji ve yenilik projeleri için gerekli olan ve yurt dışından temini zorunlu bulunan malların temini ile ilgili olarak, Bakan onayı alınarak teminat alınmaksızın yüklenme tutarına kadar bütçe dışı ön ödeme yapılabilir.

Kurum tarafından desteklenen projelere ilişkin tutarlar, Kurum bütçesine gider kaydedilmek suretiyle proje yürütücüsü gerçek kişilere ve/veya projelerin yürütüldüğü kurum ve kuruluşlara aktarılabilir. Bu şekilde kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılan tutarlar, bu kurum ve kuruluşların bütçelerine gelir kaydedilmeksizin açılacak özel hesaplarda izlenir. Kurum tarafından yürütülen ve/veya desteklenen projeler için diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlardan destek alınabilir. Bu kapsamda Kuruma aktarılan tutarlar, Kurum bütçesine gelir kaydedilmeksizin açılacak özel hesaplarda izlenebilir. Bu fıkra kapsamında yapılan harcamalar 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa göre denetlenir.”

MADDE 10- 2690 sayılı Kanunun ek 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“EK MADDE 2- Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu tarafından yürütülen projelerin gerçekleştirilmesi sırasında ortaya çıkan eser, buluş, endüstriyel tasarım, faydalı model ve teknik bilgi gibi her türlü fikrî ve sınai ürün üzerindeki haklar Kuruma aittir. Kurumun taraf olduğu sözleşmelere dayanarak yürütülen projelerin gerçekleştirilmesi sırasında ortaya çıkması muhtemel fikrî ve sınai ürünler üzerindeki haklar sözleşmeyle düzenlenir. Kurum, elde edilen fikrî ve sınai ürün ve haklar ile ilgili olarak üretim ve satış yapabilir. Kuruma ait fikrî ve sınai ürünler ile hakların ekonomik olarak değerlendirilmesi sonucunda elde edilecek gelirin en fazla yüzde ellisi Kurum tarafından yönetmelikle belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde fikrî ve sınai ürünü geliştirenlere verilebilir.”

MADDE 11- 2690 sayılı Kanunun ek 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“EK MADDE 3- Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumunun mal ve varlıkları Devlet malı sayılır, haczedilemez ve rehnedilemez.”

MADDE 12- 2690 sayılı Kanunun ek 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“EK MADDE 6- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında istihdam edilmek üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı adına ve hesabına 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun kapsamında yurt dışına gönderilenlerden gönderildikleri ülkede yüksek lisans öğrenimlerini tamamladıktan sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmek üzere yurda dönenler Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzman Yardımcısı kadrolarına; doktora öğrenimlerini tamamladıktan sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmek üzere yurda dönenler ise, Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzmam kadrolarına atamr.”

MADDE 13-2690 sayılı Kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ek 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“EK MADDE 8- Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Yürütme Kurulu başkam ve üyelerine kamu iktisadi teşebbüslerindeki yönetim kurulu başkan ve üyeleri için belirlenen ücret tutarında yürütme kurulu ücreti ödenir.”

MADDE 14-2690 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 7- 19/8/2020 tarihi itibarıyla Türkiye Atom Enerjisi Kurumunda istihdam edilmek üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumu adına ve hesabına 1416 sayılı Kanun hükümlerine göre yurt dışına gönderilmiş veya gönderilmeye hak kazanmış olanlardan, gönderildikleri ülkede yüksek lisans öğrenimlerini tamamladıktan soma mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmek üzere yurda dönenler Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumunda Atom Enerjisi Uzman Yardımcısı kadrolarına; doktora öğrenimlerini tamamladıktan soma mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmek üzere yurda dönenler ise Kurumda Atom Enerjisi Uzmanı kadrolarına atamr.”

MADDE 15- 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarmı Koruma Kanununun 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin idare ve kontrolünde bulunan kültür ve tabiat varlıklarının korunması, kendileri tarafından yerine getirilir. Bu korunmanın sağlanmasında, gerektiğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığımn teknik yardımı ve işbirliği sağlanır.”

MADDE 16- 2863 sayılı Kanunun ek 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“EK MADDE 7- Cumhurbaşkanlığına bağlı saray, köşk, kasır ve müzelerden sağlanan her türlü gelir ile bunların bakım ve onarımı için yapılan şartlı bağışlar ve yardımlar Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı muhasebe birimi hesabına yatınlır ve bütçeye özel gelir kaydedilir. Özel gelir kaydedilen bu tutar Cumhurbaşkanlığına bağlı saray, köşk, kasır ve müzelerin bakım, onarım, muhafaza ve işletilmesinde kullanılmak üzere Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı bütçesinin mevcut ya da yeni açılacak tertiplerine özel ödenek kaydedilir. Kaydedilen özel ödeneklerden kullanılmayan kısımlar ertesi yıla devren gelir ve özel ödenek kaydedilir. Gelirleri özel ödenek kaydedilen işletmeler kurumlar vergisinden muaftır.”

MADDE 17- 2863 sayılı Kanunun ek 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“EK MADDE 8- Cumhurbaşkanlığının sorumluluğundaki tarihî bina ve objelerin onarımları ve restorasyonları ile çevre düzenlemesine ilişkin mal ve hizmet alınılan ile münhasıran özel ihtisas gerektiren konularda Cumhurbaşkanlığınca mütalaa ve hukuki hizmet satın alma işleri 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın Cumhurbaşkanlığınca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.”

MADDE 18- 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununun ek 16 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“EK MADDE 16- Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG)’nün bütün mal ve varlıkları Devlet malı hükmünde olup, haczedilemez. Bunlar aleyhine işlenen suçlar Devlet malları aleyhine işlenmiş sayılır.

MAPEG; ilgili mevzuat kapsamındaki görevleri dolayısıyla yapacağı işlemler yönünden, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi hariç, her türlü vergi, resim, harç ve paydan, tapu ve kadastro işlemlerinden kaynaklanan her türlü döner sermaye ücretinden muaftır. Ancak, yargı harçlarının MAPEG’in haklılığı nispetinde karşı taraftan tahsiline ilgili mercii tarafından karar verilir.

MAPEG’e, ilgili mevzuat ile verilen görevlerin ifası için gerekli olup MAPEG tarafından satın alınan veya ithal edilen binek araçları hariç, motorlu vasıtalarla, motorlu, motorsuz makine, cihaz, araç-gereç ile bunların yedek parçalan ve lastikleri, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.

MAPEG’in gelirleri, vergiden müstesnadır. Bu istisna, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılan kesintileri kapsamaz.”

MADDE 19- 3213 sayılı Kanunun ek 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“EK MADDE 17- MAPEG’in görev ve sorumluluklarının yerine getirilmesinden dolayı haklarında ceza davası açılmış olanların; vekâlet verdikleri avukata, 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 168 inci maddesine göre yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre ödedikleri ücretler ile belgelendirilmiş olmak kaydıyla dava ile ilgili olarak yaptıkları masraflar, kesinleşmiş mahkûmiyet kararı halinde geri alınmak kaydıyla, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürünün teklifi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakam onayı ile karşılanabilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin esas ve usuller MAPEG tarafından yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 20- 3213 sayılı Kanunun ek 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“EK MADDE 18- MAPEG görev alamna giren konulara ilişkin her türlü tebligatı, kayıtlı elektronik posta adresi (KEP) veya Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) adresi yoluyla ilgilisine tebliğ edebilir. Kayıtlı elektronik posta adresine (KEP) yapılan tebligatlar 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu uyarınca tebliğ edilmiş sayılır.

4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanunu ile 30/05/2013 tarihli ve 6491 sayılı Türk Petrol Kanunu kapsamında ruhsat ve hak sahibi olanlann, aktif edilmiş tebligata esas kayıtlı elektronik posta adresi (KEP) kullanmaları zorunludur. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere, yükümlülüklerini yerine getirmedikleri her üç ay için 300.000 Türk Lirası idari para cezası uygulanır.”

MADDE 21- 7/12/1994 tarihli ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“MADDE 22- Rekabet Kurulu, Kurumun karar organı olup biri Başkan biri İkinci Başkan olmak üzere Cumhurbaşkanı tarafından atanan toplam yedi üyeden oluşur.”

MADDE 22- 4054 sayılı Kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“MADDE 23 – Kurul üyeleri, en az dört yıllık yükseköğrenim görmüş, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasımn (A) bendinin (I), (4), (5), (6) ve (7) numaralı alt bentlerinde belirtilen şartları taşıyanlar arasından seçilir.”

MADDE 23- 20/2/2001 tarihli ve 4628 sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen “en az dört yıllık yükseköğrenim görmüş olanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanan” ibaresi “en az dört yıllık yükseköğrenim görmüş olanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanan” şeklinde yeniden düzenlenmiştir.

MADDE 24- 4/6/2003 tarihli ve 4865 sayılı Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Hakkında Mali Hükümler ve Muafiyetlere İlişkin Kanunun 15 inci maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 25- 4865 sayılı Kanunun 16 ncı maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 26- 14/3/2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun ek 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“EK MADDE 1- (1) Elektrik üretim, iletim, dağıtım ve tüketim tesislerinin milli menfaatlere ve modern teknolojiye uygun şekilde kurulması ve işletilmesi için gerekli yükümlülükleri ile ilgili olarak inceleme, tespit, raporlama, proje onay ve kabul işlemleri yapmak üzere; ihtisas sahibi kamu kurum ve kuruluşlarını, bu Kanun kapsammda dağıtım lisansı sahibi tüzel kişileri veya özel hukuk tüzel kişilerini görevlendirme, yetkilendirme veya bu tüzel kişilerden hizmet satın alma ve bu tüzel kişilerin nitelikleri, yetkilendirilmesi, hak ve yükümlülükleri ile bu tüzel kişilere uygulanacak yaptırımlar ve diğer hususlar Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

(2) Birinci fıkra kapsamında yetki verilen veya görevlendirilenler, yetki ve görevleri kapsamında yürüttükleri iş ve işlemleri bedeli mukabilinde yapabilirler. Yürütülen bu iş ve işlemler için; ihtisas sahibi kamu kurum ve kuruluşlarının uygulayacakları bedeller kendileri tarafından, dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin uygulayacakları bedeller Kurum tarafından, özel hukuk tüzel kişilerinin uygulayacakları bedeller ise Bakanlık tarafından belirlenir.”

MADDE 27-26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 4 üncü maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“(1) Kurul; biri Başkan, biri İkinci Başkan olmak üzere Cumhurbaşkam tarafından atanan dokuz üyeden oluşur.

(2) Kurul üyeliğine atanacaklann dört yıllık yükseköğrenim mezunu olmaları ve 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fikrasımn (A) bendinin (1), (4), (5), (6) ve (7) numaralı alt bentlerinde belirtilen nitelikleri taşımalan gerekir.”

MADDE 28- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 29- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kaynak: Gazetememur.com

Exit mobile version