Son Dakika: Yardımcı Hizmetler Sınıfının Kaldırılmasına Yönelik Teklif Meclis’e Sunuldu!

Devlet Memurları Kanunu kapsamında yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan binlerce çalışanı yakından ilgilendiren önemli bir kanun teklifi bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunuldu. Ankara Milletvekili İdris Şahin tarafından hazırlanan bu teklif, yardımcı hizmetler sınıfında fiilen çalışan ve lise veya üstü eğitime sahip personelin, bir defaya mahsus olmak üzere genel idari hizmetler sınıfında memur unvanlı kadrolara atanmasını hedefliyor.

Devlet memurlarını yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan personelin durumunu kökten değiştirecek kanun teklifi bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Ankara Milletvekili İdris Şahin tarafından hazırlanan teklif ile, hali hazırda fiilen yardımcı hizmetler sınıfında çalışan ve en az lise mezunu olan kamu personelinin, bir kereliğine mahsus olmak üzere Genel İdare Hizmetleri (GİH) sınıfına geçirilmesi ve memur unvanlı kadrolara atanması hedefleniyor.

İŞTE TEKLİFİN TAM METNİ VE GEREKÇESİ

Yardımcı Hizmetler Smıfı 14 Temmuz 1965 yılında yasalaşmış, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanünu’nun 36 inci Maddesinde düzenlenmiştir. Bahse konu kadroda KPSS ve EKPSS ile merkpi ve açıktan atama ile istihdam edilenler, Şehit ve Gazi yakınları ile 2828 Sayılı kanun kapsamda istihdam edilenler görev yapmaktadır.

Kamu kurum ve kuruluşlarında Lise, Ön Lisans, Yüksek Lisans ve doktora mezunu, mesleğini icra eden hizmetli, teknisyen yardımcısı, aşçı, kaloriferci, terzi, berber, garson, bahçıvan, matb^cı, dağıtıcı, destek personeli vb. unvanlarda görev yapan yaklaşık 200.000 kişiye yakın yardımcı hizmetler sınıfı personeli bulunmaktadır.

Yardımcı hizmetler smıfı kapsamında görev yapan personeller kadro unvanlanna ilişkin görevlerin sımrınm unvan bazında net olarak belirlenmemiş olmasından kaynaklı sorunlar yaşanmaktadırlar. Günümüzde, taşeron firmalara bağlı olarak kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle devlet kadrolarına işçi olarak geçirilmiş, kurumlarda iş ve işleyişe yardımcı mahiyetteki görevlerin bu personel eliyle jûirütülmesi sonucu yardımcı hizmetler sımfı personeline olan ihtiyaç azalmıştır. Bazı görev ve işlerin yardımcı hizmdtler sınıfı personeline yaptıniması, işçi kadrosımdaki personellerin ise görevlendirme ile memur ve amir pozisyonunda görevlendirilmesi sonucu hiyerarşik sorunlar meydana gelmektedir. Sınavlarda başarılı olmaları sonucunda atanan yardımcı hizmetler sımfı personeline açıktan atama ile görevlendiren personeller ile aynı işlerin yaptmiması ve bu personelin özlük ve mali açıdan daha iyi şartlara sahip olması kanun önünde eşitliğe aykın olup çalışma hayatında olumsuzluklara sebebiyet vermektedir.

Anayasa’mn 128’inci maddesi; “Devletin kamu iktisadî teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütülür.” hükmünü içermektedir. Mübaşirler için 05 Şubat 2019 tarihindeki Cumhurbaşkanı kararı ve 06 Şubat 2019 tarihli 30678 sayılı Resmî Gazete yayımı ile genel İdari hizmetler sınıfına geçişleri sağlanmıştır. Mübaşirlere tanınan hak kamuda çalışan diğer tüm yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının da hakkıdır,

Kanun teklifimizle yardımcı hizmetler sınıfındaki personellerin bir defaya mahsus olmak üzere aym dereceli genel idari hizmetler (GİH) sınıfına ve teknik hizmetler (THS) sınıfına alınması amaçlanmıştır.

MADDE gerekçeleri

MADDE 1- Devlet Memurları Kanunu’na bir geçici madde eklenerek, yardımcı hizmet sımfı’ kapmmda görev yapan personelin bir defaya mahsus olmak üzere smavsız olarak genel idare hizmetleri smıfina dahil edilmesi ve memur unvanlı kadrolara geçişlerin sağlanması öngörülmekte; böylece Anayasa 10′ üncü Madde Kanun Önünde Eşitlik İlkesi ve Anayasa 49’üincü madde Çalışma Hakkı ve Ödevi başlığmda çahşma banşımn sağlanması ile hukuk ve hakkaniyete uygun şekilde mağduriyetin giderilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 657 sayılı Devlet Memiırlan Kanuna aşağıdaki ek geçici madde eklenmiştir. “GEÇİCİ MADDE 60- Kamu kurumlarmda fiili olarak Yardımcı Hizmetler Sımfı kapsammda görev yapan lise ve üstü eğitimi bulunanlar bir defaya mahsus olmak üzere kanunun yürürlüğe girdiği ayı takip eden 30 gün içinde mevcut haklan korunarak aynı dereceli Genel İdare Hizmetleri Sımfinda memur unvanlı kadrolara atanırlar.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkam yürütür.

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu