Yardımcı Hizmetler Sınıfı için Yeni Düzenleme TBMM Gündeminde: Sınavsız GİH Geçişi Teklifi Sunuldu

Devlet Memurları Kanunu'nda Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nda görev yapan personelin durumunu iyileştirmeye yönelik iki yeni kanun teklifi bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu. Teklifin temel amacı, kamu kurumlarında Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nda çalışan ve lise veya üzeri eğitime sahip olan personelin, bir kereye mahsus olmak üzere aynı dereceyle Genel İdare Hizmetleri Sınıfı'ndaki memur kadrolarına geçirilmesi.

Devlet memurlarını yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) kapsamında görev yapan personelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı’na (GİH) geçişini öngören iki ayrı kanun teklifi bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu.

Hazırlanan tekliflere göre, lise ve üzeri eğitim düzeyine sahip YHS personelinin, bir defaya mahsus olmak üzere, eşdeğer dereceli memur unvanlı GİH kadrolarına sınavsız geçişinin sağlanması planlanıyor.

Bu düzenleme, uzun süredir görevde yükselme sınavları nedeniyle kariyer yolları tıkanmış olan YHS personeli için yeni bir umut olarak görülüyor.

Kanun teklifinin gerekçesinde, YHS personelinin yıllardır benzer görevleri yerine getirmelerine rağmen idari kadrolara geçişte yaşadığı dezavantajların giderilmesinin amaçlandığı belirtiliyor.

İşte kanun teklifinin gerekçesi ve tüm detayları:

GENEL GEREKÇE

Yardımcı hizmetler sımfi 1965 yılında dönemin şartlatma istinaden getirilmiş bir geçici çözüm olmuştur. Ancak günümüzde KPSS ve EKPSS ile başarı gösteren kişilerin, şehit ailelerinin, gazilerimizin istihdam edildiği bir sımf haline dönüşmüştür. Fiili olarak bir memurla aym işler verilen bu smıftaki çalışanlar memurlar gibi özlük haklatma sahip olmadıkları için sıklıkla amirleri tarafından mobbinge maruz kalmaktadır. Bu durum Anayasa’mn eşitlik ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Aynca bu sımftaki çalışanlann görev tammı net olmadığı için sık sık görev yerleri ve alanları değiştirilebilmektedir. Bu durum personelin ilgili kamu görevinde kendisini geliştirmesine engel olmaktadır. Oysa kariyer imkanlarının geliştirilmesi çalışanların iş motivasyonunu artıracak ve verimlilik sağlayacaktır.

Teklif ile hali hazırda memur gibi çalıştırılan ancak memur statüsü verilmeyen yaklaşık 200.000 yardımcı hizmetler smıfı çalışamnm genel hizmetler sımfma intikali amaçlanmaktadır. Zaten 2019 yılmda yapılan bir düzenleme ile mübaşir olarak görev yapan kamu çahşanlanmız yardımcı hizmetler sımfmdan genel hizmetler sımfma geçirilmiş ve ilgili çalışanlar için hak kaybı sonlandınimıştır. Benzer bir şekilde yardımcı hizmetler sımfma dahil olan çalışanlann tamamı için de bu hakkın tamnması gerekmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile kamu kurumlarında fiili olarak yardımcı hizmetler sımfı kapsamında görev yapan ve maddede belirtilen şartları taşıyan kişilerin çalışma şartları ve statülerinin Anayasamızda yer alan eşitlik ilkesine göre düzeltilmesi amaçlanmaktadır. Yardımcı hizmetler personelinin görev tanımı net olmadığı için ilgili çalışanlara her türlü kamu iş yaptırılmakta ancak memur statüsü verilmemektedir. Bu nedenle yardımcı hizmetler smıfmda görev yapanların genel idare hizmetleri sımfına dahil memur ünvanlı kadrolara geçirilmesi gerekmektedir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanım hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa Geçici Madde 52 den sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

Geçici Madde 53- Kamu kurumlarında fiili olarak yardımcı hizmetler smıfı kapsamında görev yapanlardan, lise ve üstü eğitimi bulımanlar bir defaya mahsus olmak üzere bu maddeyi ihdas eden kanımun yürürlüğe girdiği tarihi izleyen aybaşından geçerli olmak üzere ve başka bir işleme gerek kalmaksızın, aym dereceli genel idare hizmetleri smıfma dahil memur ünvanlı kadrolara geçirilir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkam yürütür

.  

Exit mobile version