Türkiye’de yüz binlerce öğrencinin umutla beklediği öğrenci affı ve 31 Temmuz Covid yasası mağduriyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı. Çeşitli nedenlerle üniversitelerle ilişiği kesilen öğrencilerin eğitim hayatına dönmesini sağlayacak öğrenci affı için henüz 2025 yılına dair resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, milletvekilleri konuyu Meclis’te dile getirmeye devam ediyor.
Öğrenci Affı İçin Acil Çağrı
Mersin Milletvekili Faruk Dinç, TBMM’deki konuşmasında öğrenci affının önemini vurguladı: “İş kuramayan, evlenemeyen ve tüm umutlarını öğrenci affına bağlayan gençlerimiz var. Yüz binlerce gencimiz öğrenci affı bekliyor. Bu gençlerimizin eğitim hakları yarım kaldı, çok farklı nedenlere bağlı olarak gençlerimiz eğitiminden uzaklaştı. Sağlık problemleri, ailevi ve psikolojik sorunlar, Covid-19 pandemisinin etkileri, 6 Şubat depremi, azami öğrenim süresinin dolması, üniversite kayıt hakkını kazandığı hâlde kayıt yaptıramayanlar, kendi isteğiyle kaydını sildirenler; buna benzer farklı nedenlerden dolayı üniversiteyle ilişiği kesilen gençlere tekrardan bir fırsat verilmeli, Meclis tatile girmeden kapsamlı bir öğrenci affı çıkmalıdır, temmuz ayından önce bir öğrenci affı çıkmalıdır. Umutlarını bu affa bağlayan gençlerimize bir müjdeyle temmuz ayından önce bir af çıkarmalıyız diyorum.”
Covid Yasası ve Öğrenci Affı Vurgusu
Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan da 31 Temmuz Covid yasası mağduriyeti ve öğrenci affının önemine dikkat çekti. Çalışkan, “Sayın Başkan, önümüzdeki günlerde Meclise gelmesi beklenen onuncu yargı paketinde acilen TCK 158 ve 31 Temmuz Covid vakası mağdurları ile öğrenci affı mutlaka gündeme getirilmelidir. Çoğunluğu gençlerimiz, dolandırıcılar tarafından aldatılarak TCK 158 kapsamında büyük bir mağduriyet yaşamaktadırlar; bunların geleceği kararmasın. Ayrıca, 31 Temmuz Covid yasası da 1,5 milyon kişiyi, aileleriyle birlikte 5 milyon kişiyi mağdur etmektedir. Her iki konu da çok önem arz etmektedir.” dedi.
Çalışkan ayrıca, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için de af beklentisi olduğunu, özellikle tıp fakültesi, diş hekimliği ve hukuk fakültelerinde uygulamadan kaynaklanan sorunlar nedeniyle af beklendiğini belirtti. Bu afların bütçeye yük getirmeyeceğini ve öğrencilerin yeniden hayata döndürülmesi gerektiğini vurgulayarak, acil bir şekilde bu sorunun çözülmesi çağrısında bulundu.