Kamu Kurumlarında Kapsamlı Düzenlemeler İçeren Torba Kanun Meclis’ten Geçti

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, bazı kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) değişiklikler içeren torba kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı. Bu yeni düzenleme, kamu idarelerinden TRT'ye, vergi inceleme yetkililerinden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu üyelerine kadar birçok alanda önemli değişiklikler getiriyor.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan yeni torba kanun, birçok kamu kurumunu ve personel uygulamasını doğrudan ilgilendiren önemli değişiklikler içeriyor. İşte yasalaşan düzenlemelerin öne çıkan başlıkları:

TRT’YE YÖNELİK YENİ HAKLAR VE YETKİLER
Torba yasayla birlikte TRT’ye yeni yetkiler ve mali haklar tanındı. Buna göre:

KAMUDA 35 YAŞ SINIRI
Devlet Memurları Kanunu’nda yapılan değişiklikle, artık özel yarışma sınavıyla memur alımı yapan kamu kurumlarında da 35 yaş sınırı uygulanacak. Bu düzenleme, daha önce sadece bazı kurumlar için geçerliyken şimdi daha geniş bir alanı kapsayacak.

KAMU GÖREVLİLERİNE YENİ KISITLAMALAR
Vergi incelemesi yetkisine sahip kamu görevlileri, görevlerinden ayrıldıktan sonra 3 yıl süreyle son dönemde inceledikleri kişi ve kurumlarla herhangi bir iş ilişkisi kuramayacak. Bu kişiler aynı zamanda serbest muhasebecilik ya da mali müşavirlik de yapamayacak.

BTK ÜYELERİNE YENİ ŞARTLAR
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) üyeleri için siyasi partilerle bağın tamamen kesilmesi şartı getirildi. Bu kişiler, atanmadan önce ve görev sırasında herhangi bir partide görev alamayacak.

TRT PERSONELİNE İLİŞKİN ÖZLÜK HAKLARI
GİH sınıfındaki TRT kadrolarına uygulanacak ek göstergeler, diğer kamu kurumlarıyla uyumlu olacak şekilde Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenecek.

Kadro karşılığı sözleşmeli çalışacak TRT personelinin sınav, atama ve ücret gibi süreçleri, TRT Yönetim Kurulu ve Cumhurbaşkanlığı kararıyla düzenlenecek.

TRT personelinin işledikleri iddia edilen suçlarla ilgili soruşturma yetkisi Genel Müdürlükte olacak.

SAVUNMA SANAYİİ İLE İLGİLİ YETKİ DEĞİŞİKLİĞİ
Savunma Sanayii Başkanlığı projelerinde yürütülen işlemlerde, daha önce Milli Savunma Bakanı’na ait olan bazı yetkiler doğrudan Başkanlık tarafından kullanılacak.

YASA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
TBMM’deki oylamanın ardından teklif yasalaştı. Ancak oylama sonrası milletvekilleri arasında usule ilişkin kısa süreli bir tartışma yaşandı. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, oturuma ara verdikten sonra birleşimi 27 Mayıs Salı günü saat 15.00’te yeniden toplanmak üzere kapattı.

Exit mobile version